Falsk strubehoste

Hvad er falsk strubehoste?

Falsk strubehoste er en betændelse i strubens slimhinde. Sygdommen skyldes virus. Mange forskellige virus kan give kan give falsk strubehoste, men hyppigst tilhører de influenzafamilien. Sygdommen ses især hos børn i ½-5 års alderen, og det er en måde, som netop dette barn reagerer over for disse virusinfektioner på. Hvis dit barn derfor tidligere har haft falsk strubehoste, er der en tendens til, at det kan få falsk strubehoste igen ved forkølelser. Efter 4-5 års alderen aftager symptomerne. Da falsk strubehoste udløses af et virus, hjælper penicillin og andre antibiotika ikke.

Hvad sker der?

Ofte har dit barn været lidt forkølet de seneste dage. Du oplever hyppigst falsk strubehoste om natten, efter at dit barn har sovet nogle timer. Når barnet ligger ned, hæver slimhinden i struben nemmere, end når barnet er oprejst. Barnet begynder at hoste en hæs, ru, gøende hoste. Det lyder som en søløve der gør. Barnet kan have feber, og det har svært ved at trække vejret. Det bliver derfor nemt bange og begynder at græde, samtidigt med at det hoster og hiver efter vejret.

Symptomerne er således:

  • Hæshed og hvæsende vejrtrækning
  • Ru, gøende hoste
  • Feber
  • Oftest natlige anfald hos forkølede børn

Hvad gør du?

Dit barn har brug for, at du ikke selv virker opskræmt over hosten og vejrtrækningsproblemerne. Det er helt naturligt, at du bliver forskrækket. Ofte har du også selv sovet nogle timer og bliver vækket uden noget varsel af dit barns hosten. Sørg for, at dit barn sidder op hos dig – det må ikke ligge ned -, og prøv at tale eller synge beroligende til det. Når dit barn græder, får det endnu sværere ved at trække vejret. Derfor skal du forsøge at få det beroliget. Der går normalt mellem et kvarter og en halv time, hvor barnet har denne karakteristiske gøen, hvorefter det igen får lettere ved at trække vejret. Det kan hjælpe at tage barnet ud i kold luft i 15 minutter – ½ time. Det hæmmer hævelsen i halsen Når barnet har det bedre, og du lægger det til at sove igen, skal du lægge bøger under sengens hovedende, så at det kommer til at sove med så højt et hovedgærde som muligt. Men du vil dog stadig tydeligt kunne høre, at barnet har en speciel hoste i mange timer eller i op til flere døgn. Typisk vil dit barn have det nogenlunde om dagen, men om natten vil du kunne opleve, at det igen får vejrtrækningsproblemer. Hvis dit barn også har feber, skal du sørge for, at det har mindst muligt tøj på og ikke ligger under en varm dyne. Giv dit barn rigeligt at drikke.

Hvad skal du være opmærksom på?

Du skal være opmærksom på, om dit barn bliver unormalt blegt, blå om læberne, træt og sløvt under anfaldet. Du skal lytte efter, om det har svært ved at få luft, når det sidder roligt hos dig. Du kan se efter, om det savler og ikke vil synke lidt væske. Du skal måle, om barnet har høj feber. I disse tilfælde – samt hvis du er i tvivl – bør du kontakte din læge eller vagtlægen. Hvis du oplever anfaldet så alvorligt, at du er bange for, at dit barn ikke kan få luft, bør du ringe 112. Under indlæggelse kan falsk strubehoste behandles med forstøvet medicin på maske. Man kan bruge to forskellige typer behandling. Enten forstøvet steroid eller forstøvet adrenalin.